HELP
Puja's

Puja's zijn rituelen, gebeden zo je wilt, binnen het Hindoeïsme.
Er kan een onderscheid gemaakt worden naar vorm: Een havan is een vuurceremonie, waarbij de pujari (degene die de puja uitvoert) een vuur onderhoudt in een vierkante bak (een kund), en offergaven in het vuur gooit; het vuur is de mond van god. Een arati is een lichtceremonie, waarbij de pujari offergaven aanbiedt aan de murti (foto of beeld) van een godheid of guru. De essentie van deze ceremonie is het cirkelvormig bewegen van licht als teken van eerbied voor de heilige helderheid in de Meesters en in onszelf.
Een ander onderscheid is naar doel van van het ritueel, samenhangend met de godheid die geëerd wordt. Als je wilt groeien in wijsheid benader je Sarasvati. Bij het begin van een nieuwe onderneming, een verhuizing, wordt Ganesha aangeroepen.
Je kunt een puja zo ingewikkeld maken als je wilt, maar ook het aansteken van een kaars voor de foto van een overleden dierbare is een puja.
Voor de sangha van ShantiMayi zijn versimpelde versies ontworpen van de puja's zoals ze in de Sacha Dham ashram uitgevoerd worden.

In de Sacha Diva murti tuin doe ik iedere zondag een puja, en ook bij de inwijding van een nieuwe murti. Ook kan ik bij jou thuis, eventueel voor een specifieke reden, een puja komen doen. Voor data en algemene informatie zie Activiteiten.

Meer informatie:
- Het boek Havan, geschreven door Anneriet.
- Het tekstenblaadje Arati
- Het tekstenblaadje Havan
- Deze site, via het overzicht van mantra's in de Arati
- Idem, via het overzicht van mantra's in de Havan
- Vesrslag van een havan ceremonie in 2004
- Via de plaatjes onderaan deze pagina
- Een inspirerend artikel over Agnihotra